dijous, 1 de maig del 2008

ASL


Tinc que reconèixer que sóc més amant dels jocs operacionals i estratègics que no pas dels tàctics. Però serià injust no dedicar un espai al Squad Leader, el joc tàctic per excel·lència.
Aparegué el 1977 de la mà de Avalon Hill i ràpidament fou un èxit. Al 1985 és va editar el ASL davant la necessitat urgent de reestructurar un reglament que començava a esdevindré caòtic. Per als més mandrosos i/o que ens veiem superats per un reglament dens, la casa MMP ha tret el joc en còmodes fascicles per anar-nos introduint en el reglament sota el nom ASL Starter Kit .En la primera entrega ens introdueix les regles d’infanteria, en la segona inclou les de l’artilleria i en el tercera incorpora els tancs. Si us agraden els jocs tàctics aquest no us defraudarà, però tingueu present que és un joc que demana dedicació.
Les regles dels dos primers starter kits les trobareu a la BGG, escenaris s’han publicat un munt. La meva petita contribució és una recopilació d'escenaris apareguts a la revista francesa Vae Victis, un total de 50, fins el número 76 i els trobareu aquí.

3 comentaris:

Martí Cabré ha dit...

Els escenaris de Vae Victis són molt recomanables, tot i que sovint es fixen en accions més per la participació francesa que per altra cosa. Però bé, ja m'agradaria que aquí féssim el mateix...

Recomano de tot cor provar els ASL Starter Kit a tothom qui s'hagi espantat davant la mida del manual de l'ASL.

Els Starter Kit converteixen l'ASL en un joc tàctic de mida normal on et pots concentrar el la tàctica a seguir a cada torn enlloc d'anar buscant les referències a les regles.

Un cop la mecànica del joc s'assumeix, poc a poc es poden introduir nous elements tàctics (franctiradors, ocultació de tropes), nous tipus de terreny (cases de pisos, fàbriques, mines, filferro espinós) i nous vehicles (semiorugues, camions). Cada nou concepte es pot introduir tot sol en un escenari.

I quan això es domina es poden fer escenaris diferents a l'europeu: el nord d'Àfrica amb la seva pols, el sol lluent i les batalles de tanquetes, l'Àsia continental amb la seva selva, torrenteres i poblets de cabanes o les illes del Pacífic amb les seves platges, les palmeres i els camps d'herba alta.

ASL és una experiència molt enriquidora.

Unknown ha dit...

Dona gust trobar aficionats a l'ASL,
Concretament a la provincia de Girona no conec a cap.
Jo juagaba a l'antiga versió, SQUAD LEADER, i després d'un temps el "gusanillo" pica, però he anat a parar en un poblet de Girona (Hostalric), i es dificil trobar afició, de totes maneres aplaudeixo aquest BLOGGER, i tan de bó serveixi per ser un punt de trobada.

Martí Cabré ha dit...

eloi, també pots trobar info d'ASL i altres jocs al meu bloc, http://bandofodders.blogspot.com, tot i que jo no sóc de la Selva, sóc de Terrassa.

Amb la gent de http://juguemelsdivendres.blogspot.com hem quedat per fer alguna partida a Quart, i Hostalric és més a prop!

Així doncs, per nosaltres que no sigui, si tens el cuquet es pot quedar, i sempre tenim el VASL. Saps com va?