dimecres, 9 de gener del 2008

Escenaris per Wooden Ships


Wooden Ships & Iron Men és un joc publicat per Avalon Hill el 1975 que recrea els enfrontaments navals del període 1776 – 1815. El seu reglament esta dividit en dos parts: Un reglament bàsic i un altre avançat, això es un avantatge perquè pot satisfer tant els jugadors més exigents com els que no volen tantes complicacions. El joc porta un total de 23 escenaris que recullen tot tipus de enfrontaments. Hi ha que dir que a més vaixells la seva jugabilitat baixa i, al meu parer es millor jugar amb les regles bàsiques.

S’han publicat nombrosos escenaris, fonamentalment a la revista The General. Personalment, destacaria quatre treballs:

1- Vuit escenaris centrats en la guerra ruso-turca de 1787–92 i la de 1806–12.Fou publicat al número 19/5 amb el nom “WS&IM of the levant” i són batalles navals grans.

2- En el General 20/5 sota el títol “A king’s officier” divuit escenaris més on la majoria són petits enfrontaments. Es té que afegir que aquests escenaris no tenen cap base real, es un divertiment del autor basat en les novel·les de Douglas Reeman on el seu protagonista és un oficial de la marina britànica anomenat Bolitho.

3- Vuit escenaris en el General 23/4 amb el nom “The royal navy triumphant” en la seva majoria són grans batalles navals on els protagonistes son els anglesos. El article inclou una regla nova de fortificacions necessària per algun escenari.

4- Al General 25/4 es publicaren 10 escenaris de petits enfrontaments de la guerra independència americana amb el nom “The Americans”.

En total podeu afegir 44 escenaris al joc. Els tres primers articles els trobareu aquí i el quart el trobareu en francès al següent enllaç.
Apart de la plana de BGG, també trobareu ajudes del joc aquí (anglès) i aquí (francès), aquesta última molt bona. Finalment, per a fanàtics de temes navals teniu aquesta plana centrada en la història de la corona espanyola.